PIZZARADO

Има ли по-известна пица в България от тази на шеф Радо?

Роден във Варна, гражданин на Света, Радостин Кирязов е запазена марка в света на кулинарията. Именно затова, той е част от специалната селекция на фестивала „Кино и Храна“.

Винаги усмихнат, сърдечен, добронамерен и очаквано в този ред, джентълмен. Когато се е родил, със сигурност някоя фея го е нарекла да даде най-доброто от себе си в майсторенето на пици. Нещо, което много хора по света правят, но никой като него. Друга фея му е предрекла да е гражданин на света – да обикаля специализирани изложения, да представя най-добрите пещи в бранша и да обучава нови последователи. Третата фея безспорно му е дала непринуденото отношение към хората. За да си добър занаятчия, е нужна любов. Огромна.   Занаятът си е занаят, имаш желание, развиваш се. Добрият човек обаче иска да дава от себе си, без да заделя. Готов е да подаде ръка, да те пренесе в неговия мир, галантно да те повлече в света на качествената пица, да те дари с усмивката си, казвайки без думи: добрата храна е като любовта, винаги искаш най-доброто за себе си.

 

Всичко започва от основното му образование в Попово в Техникума по керамика. Там важна фигура е тогавашният класен на Радо – Демир Карабашаков. Един ден просто го спира да излезе на улицата, където царят дрогата и алкохола. След  казармата започва работа като шофьор на линейка, знаейки че това не е за него и няма да е за дълго. Започва да учи за корабен готвач. Там получава първия си основополагащ съвет за хляба от майстора – да обръща внимание на тестото и десертите. Всеки може да сготви един казан с боб, но не всеки може да направи хубав хляб и сладкиш. „Това, е което ще ви направи различни“, казвал той. Така и станало. Започва работа във фурна в кв. Аспарухово и майстор Иван го учи на занаят.

Нов етап от живота му е …
Сардиния. Да, там започва голямата промяна и истинската му среща с кулинарията. Първите 6 месеца са много трудни, работил е на две места, вечерта в спагетария, където било много динамично, но и доста неща успява да научи, а през нощта в италианска хлебарница. Не закъснява и истинската среща. Среща с голямата ЛЮБОВ – пицата. Това става  във фамилната пицария на семейството на зет му (италианец) и след това продължи да се развива. Желанието му за усъвършенстване го отвежда в  някои от най-добрите пицарии в северната част на острова. Така стъпка по стъпка, Радо върви напред. Следва Кортина (Северна Италия).

Един съвсем различен поглед върху професията, много по-детайлен и в дълбочина. На практика звучи по следния начин: Заменяме мерните единици тип „шепа“ с по-прецизните – грам, килограм. Използваме формули при замесване на тестото, следейки параметри като температура, влажност….

И така до днес, когато шеф Радо Кирязов обикаля цяла Европа, увлечен в семинари, демонстрации, консултации и т.н. През миналата година той издаде и книга на български с най-добрите си кулинарни рецепти и съвети.

Ще го видим в петте дни на „Кино и Храна“ с най-доброто от годините. И най-вече прясна пица, приготвена на място.

 

 

 

2 thoughts on “PIZZARADO

Радо Кирязов представя книгата си „PANE PIZZA E PASSIONE“ – Кино и хранаPosted on  9:32 am - авг. 22, 2018

[…] През 2017 г той издаде книгата „Pane Pizza e Passione“. За посетителите на „Кино и Храна“, Радо ще представи луксозното издание, а след това може да се насладите на истинския вкус на пица на шатрата на PIZZARADO. […]

Радостин Кирязов – един от най-добрите майстори на пица, се присъединява към Кино и храна – Кино и хранаPosted on  11:28 pm - авг. 22, 2018

[…] специалната селекция на фестивала „Кино и Храна“ и PIZZARADO ще присъства със свой щанд на […]

Comments are closed